Nova YouTube pravila mogu rezultirati novim ukidanjem vaših snimaka?

YouTube ima dugogodišnji problem sa tvrdnjama o autorskim pravima na njihove video snimke. Mnogi ljudi koji koriste web lokaciju za video hosting često imaju problema kada nejasni ili čak i samo 3-4 sekunde audio snimci dobijaju zabranu u vezi autorskih prava na osnovu Soni, BGM ili neke druge ogromne korporacije.

To je izuzetno frustrirajuće mesto za stvaraoca sadržaja jer će, češće nego ne, zahtev za autorska prava automatski početi da isplaćuje bilo koji prihod podnosiocu zahteva. Pa, u izveštaju preko Engadget-a YouTube je potvrdio da će predstojeće promene pravila sprečiti da se to dešava u budućnosti. Oni su, međutim, upozorili da će verovatno (barem u početku) rezultirati sa daleko više štrajkova i oduzimanja. Da li je to dobra vest za kreativce sadržaja? Pa, da i ne!

Dakle, prema trenutnim pravilima, ako imate video koji krši nečije autorsko pravo, može podneti uspešan zahtev protiv njega. To u velikoj meri znači da se prihod od oglasa preusmerava na njihov račun. Iako su autorska prava, naravno, važna, mnogi smatraju da je to podstaklo organizacije da budu prestroge zbog podnesenih zahteva. Dovelo je čak i do toga da se uspešno zatraže video snimci sa zvukom u roku od 2-3 sekunde. Zahtev koji, kao što je gore, uklanja prihod od oglasa bez obzira na ukupnu dužinu samog video zapisa.

Mnogi veruju da je trenutni sistem otvoren za zloupotrebe. S obzirom na to da su mnogi videozapisi zahtevani uprkos tome što spadaju pod poštenu upotrebu. Kao što je, na primer, legitimna revizija. Problem se dodatno usložnjava YouTubes-ovom opcijom spor-dispute koja jeprebukirana i sporo reaguju na takve zahteve.

Očekujemo da biće promena ali stime da iako se uoči problem zar nije bolje poslati pred-upozerenje i da sam kreator ispravi gršku time bi se smanjila frustracija mnogih ali ostaje da vidimo da li će YouTube stati na stranu korporacije ili kreatora?

Izvor-eteknix

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x