Krađa kripta na sve strane.

Kriminalci kradu sve više kriptovaluta sa menjačnica, a ovo dovodi i do porasta industrije koja nudi različite servise koji omogućavaju pranje digitalnog novca, sugerišu najnoviji izveštaji.

U prvoj polovini godine, više od 760 miliona dolara u kriptovalutama, je ukradeno sa menjačnica – skoro tri puta više nego tokom čitave 2017. godine, ističe CipherTrace u svom prvom tromesečnom izveštaju na ovu temu. CipherTrace je blockchain sigurnosna firma iz Menlo Parka u Kaliforniji, koja sarađuje sa više od 40 kompanija i vlada na praćenju kripto transakcija.

Trenutna tržišna vrednost vodećih 100 kriptovaluta iznosi oko 270 milijardi dolara, prema navodima CoinMarketCap.com. Servisi koji čiste prljave fondove su široko dostupni, ističe CipherTrace, a neki su se čak oglašavali i putem Google AdWords-a.

“Trenutno postoji toliko kriptovaluta, koje vrede mnogo novca, i ima toliko menjačnica na svetu gde je moguće izvući novac, da imamo priliku da vidimo ne samo tradicionalne sajber bande, već i nove vrste kriminalaca koji okupiraju ovaj prostor”, rekao je izvršni direktor CipherTrace-a David Jevans u intervjuu. “Ova ukupna ekspanzija tržišta stvorila je čitavu novu generaciju sajber kriminalaca koji nisu postojali do pre 15 meseci”.

Postoji preko 1600 vrsta kripotovaluta, a postalo je sve teže pratiti ih, što kriminalcima daje početnu prednost. Regulatori ovog tržišta ističu da mnoge menjačnice i startapi koji kreiraju nove digitalne valute i dalje ne rade dovoljno na tome da proveravaju identitete kupaca i ne vode računa o tome da ne dolazi do pranja ukradenih fondova. Korisnici koji kupuju i prodaju digitalni novac tipično su predstavljeni anonimnim adresama.

S druge strane, mnoge menjačnice – a nove se stalno otvaraju – imaju sigurnosne ranjivosti. A kriptovalute, kada se jednom ukradu, često se ne mogu vratiti ili ih je čak nemoguće pratiti do lopova koji su ih ukrali.

Regulatorna tela na globalnom nivou verovatno će uspeti u nameri da se izbore protiv pranja kriptovaluta, istakaoje Jevans. Iako je ovo verovatno dobro za investitore, neke digitalne valute će ispaštati tokom ovog procesa. Male digitalne valute će biti izbačene sa menjačnica, jer je teško pratiti sve ove transakcije.

Izvor: Bloomberg

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x