AMD je preuzeo lider poziciju u prodaji procesora u Japanu, ali ne i u svetu.

Nije tajna da nakon što je proveo toliko godina u svojoj senci, AMD počinje ozbiljno da izaziva Intel na tržištu procesorskih čipova. U Japanu, kompanija radi više od toga da samo stigne plavi tim, već i prestigne svog rivala u broju prodatih primeraka. Vest dolazi iz PC Watch Japan koji je na osnovu podataka skupljenih od 24 prodavnice među kojima su i Amazon Japan, BIC Camera, Edion i drugi. U ovoj publikaciji se navodi nedavni porast popularnosti AMD čipova koji je doveo do udela od 68,6%.

Podaci pokazuju da su AMD procesori u Japanu u porastu poslednjih godinu i po dana. Početkom 2018. godine on je zauzimao samo 17,7% tržišta, ali prošlog meseca čak 46,7%.

Nakon objavljivanja Zen 2 čipova, tačnije Ryzen 3000 procesora prethodnog meseca, AMD je navodno uzeo 68,6% prodaje u Japanu u periodu od 8. do 14. jula. PC Watch piše da je deo tog uspeha posledica nedostatka snabdevawa Intel procesora, problem koji AMD takođe ima

Iako je AMD možda napredovao na tržištu desktop računara, on i dalje zaostaje za Intelom kada su u pitanju “pre-built” računaru i laptop uređaji, uprkos većoj dobiti u poslednjih sedam meseci. U decembru 2018. udeo “pre-built” sistema u Japanu bio je mannji od jednog procenata, u junu je dostigao 14,7%.

Iako AMD možda napreduje u Japanu, u SAD-u to nije sasvim ista priča. Junsko istraživanje Steam platforme pokazalo je da kompanija gubi poziciju za Intelovim procesorima, ali to je bilo pre lansiranja čipova Ryzen 3000, pa očekujte da će rezultat ovog meseca govoriti mnogo više.

Izvor: Techspot

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x