RX5600XT! – DA LI JE STVARNO BEST-BUY!?

Asus Rog Strix RX5600XT karta sa 6GB grafičke DDR6 memorije je sa cenom od 310 evra trenutno jedna od najjeftinijih modela RX5600XT, ne samo u domaćim prodavnicama gde je daleko najjeftinija karta, već i na Kupujemprodajem portalu. Dobro smo upoznati da ROG brend sa sobom mora da nosi premium price tag, tačnije da bude skuplja od ostalih ali ovoga puta je poprilično drugačija situacija.

Zbog činjenica da je dizajn hlađenja klonirana verzija dizajna sa RX5700XT karte jasno je da će hlađenje RX5600XT čipa biti mačiji kašalj. Ponovo je reč o jako debeloj karti koja će u vašem kućištu zauzeti 3 PCIe slota, da budem precizniji tačno 2.7 slota. Ceo rashladni proces se bazira na 3 stavke. Prva stavka su masivni Heatsinkovi zbog čega je karta debela, zatim na metalnom backplate-koji ima za cilj da toplotu dodatno odvede sa karte i kao glavni šraf u celoj slagalici smatram 3 aksijalna ventilatora. Ventilatori prečnika 90mm raspoređeni su planski sa zadatkom da ohlade kompletan PCB i komponente poput memorijskih čipova, MOSFETOV-a ali i onih na samoj VRM sekciji.

Da je hlađenje proces o kojem ne morate brinuti dokazuje grafikon temperatura grafičkog čipa u svim testiranim naslovima gde se jasno vidi da se temperature RDNA čipa nalaze u niskim 50tim. Ova cifra ne da je zapanjujuća već je izvan svake granice razuma jer se stvarno ne sećam da smo na testu imali ovako hladnu kartu. Temperatura na memorijskim čipovima je za nekih 10-tak stepeni veća što je i u ovakvoj situaciji vrhunski rezultat.

Da je ovo jedna od najhladnijih karti koje smo ikada testirali pokazuje I grafikon maksimalne temperature. Neverovatno podatak je taj da karta koja zahteva 8+6 pina u svom najboljem izdanju troši 170W i daleko je hladnija od karte koja ceo svoj koncept napajanja bazira na PCIe slotu. Prosečne temperature grafičkog čipa su takođe bolesno dobre gde je karta za 15 stepeni hladnija od bilo koje druge karte sličnih performansi. Da mi je neko rekao da AMD karta može da bude ovako hladna I efikasna, ne bih mu nikada poverovao na reč.

RX5600XT čip je sposoban da gura kako najnovije tako I najzahtevnije naslove u FULL HD prikazu sa maksimalnim vizuelnim efektima. Ukoliko želite 1440p rezoluciju, morate biti spremni na vizuelan odricanja kako bi frejm bio bar na PCMASTERRACE granici od 60 frejmova.

Asus je sa svojim ROG STRIX dizajnom hlađenja jednostavno pokidao. Temperature su daleko ispod bilo koje granice čak i one žute zone u kojoj kartu smatramo mlakom, buka skoro da i ne postoji dok su pefromanse jako zavidne kao i overclock margine. Sve u svemu ne treba da vas čudi da je ova karta sa cenom od 310 evra u domaćim ali i stranim prodavnicama apsolutni BEST-BUY. Pored Štreberi Best-Buy nagrade ROG STRIX model je od nas dobio Noiseless i Top-Notch priznanje kao najbolje hlađenje RX5600XT čipa. Ako u obzir uzmemo da je ROG STRIX najjeftinija RX5600XT karta, što se nikada ne dešava sa ROG brendom, mislim da nemamo nikakve dileme da je ova karta za svaku preporuku.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x