RX 480 4GB vs RX5500XT 8GB

Veliki pozdrav svima, danas na testu imamo kontroverznu RX5500 XT kartu sa 8GB video memorije koju ću podvrgnuti ogromnoj bazi testova. Samo znate šta, ovoga puta ne želim da odradim klasičnu recenziju, već hoću da svi zajedno pogledamo i prokomentarišemo šta smo to za isti novac dobili 4 godine nakon izlaska RX480 kartice sa memorijom od 4GB. Zašto poredim baš ove dve kartice? Razlog je jednostavan, obe kartice su u trenutku izlaska imale istu preporučeno cenu od 199$, pa je logično da vidimo šta se to promenilo za te 4 godine između dve generacije AMD-ovih grafičkih kartica.

Arhitektura se promenila, pa umesto GCN arhitekture smo dobili skalabilnu RDNA arhitekturu u 7nm zbog čega smo dobili manji grafički čip sa većim brojem tranzistora. Neću detaljno da zalazim u razlike između ove dve arhitekture kao što veličina Wavefronta, poboljšanje u IPC performansama i definisanje novog imena za Compute Unite-a. Ono što vas verovatno najviše zanima jesu te gaming performanse, zato što grafičke karte kupujemo da bi smo se u krajnjem slučaju igrali u svoje slobodno vreme.

Kao prvo glavnu razliku vidimo u povećanju VRAM-a. Umesto GDDR5, imamo mnogo bržu i stabilniju GDDR6 a povećanje vidimo i u samom kapacitetu. Verovatno sebi postavljate pitanje, koja podešavanja u igrama najviše koriste video memoriju, pozabaviću se time u kratkim crtama. Najveći konzumer memorije jeste rezolucija gde je za 1080p gaming potrebno minimum 4GB, za 1440p rezoluciju 6GB memorije a ako želite da uživate u 4k naslovima, minimalno 8GB. Ali ovo ne znači da RX570 od 8GB može da pogura AAA naslove u 4k, zato što ta karta nema dovoljno jak grafički čip za takvu vrstu posla.

Postoje još neke stvari koje utiču na povećanje korišćenja video memorije a to su kvalitet tekstura, Anti-Aliasing opcije poput TXAA ili MSAA i jedna veoma bitna osobina u Battle Royale igrama LOD distanca. Tom opcijom definišete minimalnu distancu na kojoj će neki objektni biti vidljivi i renderovani u nižem kvalitetu.

RX5500XT Karta sa procesorom komunicira preko PCIE 4.0 linija, što može biti dosta problematično jer cena matičnih ploča ovog tipa se kreće od 200 evra pa na više. Tako da sam 100% siguran da nećete potrošiti više novca na matičnu ploču nego na samu kartu od koje nam zavise performanse u gamingu i zbog ovoga 5500XT karta meni nema nikakvog smisla.

Krenuću od jako popularnog AAA naslova, Shadow of The Tomb Raider gde na jakim podešavanjima vidimo dosta stabilnih 68 frejmova u 1080p rezoluciji, ali i minimalni frejm takođe briljira. Ista situacija je i sa RX480 kartom, sa 10% manjim performansama što je po meni itekako igrivo i fluidno.

Sledeća igra je igra koja favorizuje NVIDIA stranu i želeo sam da vidim kako se ove dve kartice ponašaju u Metro Exodus naslovu. RX5500XT 8GB još jednom pokazuje da je na velikim podešavanjima koje upravo gledate dovoljno 4GB video memorije za 1080p gaming čak i u zahtevnoj igri kao što je ova. 2k gaming ne bi imao smisla u AAA naslovima, zato što bi imali očajne performanse. Ako stavimo test kartica jedan pored drugog, ponovo vidimo poboljšanje do 10%.

Ista situacija je i u Fortnite igri, gde smo igru podesili u 1080p rezoluciji sa minimalnim podešavanjima ali sa maksimalnoj distanci vidljivosti

Ipak postoje igre koje su na RX5500XT karti koristile više od 4GB video memorije i hteo sam da uporedim performanse u tim situacijama. U BFV naslovu na RX5500XT karti imamo u proseku 78 frejmova sa baš retkim dropovima oko 50. Očekivao sam da će manje memorije značiti vidljiv pad u performansi, ali to se nije desilo. Na istim podešavanjima, na levoj strani imate rX5500XT kartu a na drugoj RX480 i jedino što primećujemo je zaostatak u broju frejmova kao u svim ostalim igrama.

Ista situacija je i sa Deus Ex igrom gde je u ovom slučaju broj frejmova veći na Polaris karti, što mi je bilo čudno, ali testovi si uznova pokazivali istu sliku. Upravo to poboljšanje vidim u loše napisanim drajverima koje će iz dana u dan biti sve bolji na RX5500XT karti koliko je moguće da ih AMD napravi boljim tačnije stabilnijim.

Ono što sam vas pustio da sami uočite jeste potrošnja između ove dve karte. Iako obe karte zahtevaju eksterno napajanje u vidu 8pinca RX480 umela je da troši i 140W dok RX5500XT jedva da je prelazila 100W. Možda vam ovo ništa ne znači, ali ja sam neko ko voli da mu karte što manje troše ne zbog uštede od 100 dinara mesečno kolika je realna ušteda između ove dve karte, nego zbog niskih temperatura ali i manje buke.

Sve u svemu mislim da je AMD sa RX5500XT kartom morao mnogo bolje, ako ne po performansama onda je cenovni tag morao ići bar na nekih 150$ što bi obesmislilo kupovinu bilo koje AMD karte za gaming. Ali izdvojiti 250evra za kartu čije su performanse gotovo iste kao karta koja se može naći za 60tak evra mislim da je ogromna ludost i da bih pre rizikovao i kupio polovnu RX480.

Asus se pobrinuo da napravi fantastično hlađenje što i jeste posao partnera i zbog toga je ova karta dobla Noiseless nagradu zbog svog bezvučnog rada.

Ostavite komentar...

avatar