ROG STRIX RTX 3080 RECENZIJA – KARTA BEZ GREŠKE! GAMING, OVERCLOCK, RAY TRACING…

Pronaći RTX 3080 kartu u ovom trenutku je ogroman izazov. Nakon kondezatorske drame, koja je po nekom mom viđenju totalno neosnovana, Asusove modele pod nazivom Tuf  i Rog Strix gotovo da nećemo videti na policama, bar ne u neko dogledno vreme. Ipak nas to ne sprečava da vam kroz ovu recenziju prikažemo Asus Rog Strix RTX 3080 kartu, njen Overclock potencijal, frekvencije kako memorije tako i čipa ali i same akustične i termalne performanse. Kroz par rečenica diskutovaćemo i u drami koja je ASUS karte izdigla na sam vrh potražnje.

Asus Rog Strix RTX 3080 – Recenzija

Asus Rog Strix RTX 3080 karta je čista perfekcija. Izgled samih proizvoda mi nikad nije privlačio previše pažnje, uvek je lepo imati RGB opciju ali još lepše opciju da se ugasi isti. Kod Rog Strix RTX 3080 grafičke karte vidimo radikalne promene sa potpuno novim dizajnom, ventilatorima, hladnjakom i mnoštvo drugih stvari.  Karta je izrađena u crno sivom tonu što lično preferiram kod hardvera dok na samom vrhu vidimo RGB traku koja će se sada videti i pri vertikalnoj montaži. Ljubitelje RGB efekata obradovaće činjenica da je RGB traka transparetnih karakteristika zbog čega će se efekti prelivati na same ventilatore. Na prednjoj strani se nalazi mešavina plastike i metala kao i 3 unapređena aksijalna ventilatora. Ako se malo bolje zagledate, videćete da se srednji ventilator razlikuje od ostalih po broju propelera kojih ukupno ima 13, dok su preostala dva ventilatora identična sa 11 propelera.

Rog Strix karta na zadnjoj strani poseduje metalni Backplate sa ciljem da ojača PCB ne tako male karte i da ujedno dodatno odvede toplotu sa PCB-a posebno onih najtoplijih delova kao što su VRM sekcija i memorijski čipovi. Na zadnjoj strani možete uočiti prorez na karti koji omogućava neometani odvodtoplog vazduha sa PCB-a.

Asus Rog Strix će u vašem računaru zauzeti gotovo 3 slota, da budem baš precizan 2.9. Karta se napaja putem tri 8pin konektora što je u teoriji 450W + 75W iz PCIE slota zbog čega će vam biti potrebno bar 750W napajanje za procesore srednje klase i minimum 850W za procesore velike potrošnje. Jako korisna stvar može biti i BIOS Switch putem koga možete promeniti mod iz Performance u Quite, ali Rog Strix karta je toliko hladna i tiha da nema potrebe za Quiet BIOS-om. I da, umalo da zaboravim jako gotivnu stvar koju dobijate u paketu, ROG lenjir.

Govoreći isključivo o Rog Strix RTX 3080 karti, reč je o vrhunskoj karti koja je po svim segmentima jednom rečju Top Tier karta. Ni u jednom trenutku nismo imali nikakve probleme sa ovom edicijom, temperature je bila zaista niska dok buka gotovo i da ne postoji. Nezvanične informacije govore da će cena ove karte biti oko 920 evra što i nije tako strašno za kartu ovakvih performansi. Ako želite da budete sigurni u svoju kupovinu, Asus Rog Strix RTX 3080 je pravi izbor. Zbog svega viđenog Asus Rog Strix RTX 3080 je od nas zavrednela Top Notch i Noiseless nagrade, dok je Nvidia svakim tranzistorom zaslužila od nas Štreberi Evolution Design.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x