PRVA AMD B550 PLOČA NA TESTU! – ASUS ROG STRIX B550-E GAMING

Tokom testiranja sam kroz glavu sve vreme provlačio pitanje, da li je stvarno realno izdvojiti oko 250 evra za ploču B550 čipseta? Ostavimo po strani da je reč o vrhunskoj ploči kako softverski tako i hardverski i da je ova ploča spremna i za najzatehvnije overclock operacije ali sama činjenica da za isti novac imamo X570 ploče srednje klase kao što je Tuf X570 Plus Wi Fi izdvaja se zaključak da je AMD poprilično zakasnio sa B550 čipsetom.

Na samom startu vas očekuje ROG iskustvo, gde je sve sortirano i upakovano tip top. Asus Rog Strix B550-E obiluje propratnom opremom među kojom bih izdvojio vezice, produžni kabl za RGB trake kao i adresabilni LED, zatim antenicu za Wi Fi 6 i Bluetooth 5 konekciju, ROG privezak za ključeve i nešto što do sada nismo videli, Audio USB C kabl kao i 4 SATA kablića.

Izgled Asus Rog Strix B550-E matične ploče je jako privlačan sa crno crvenom dizajnerskom šemom i RGB ROG logotipom na integrisanom I/O panelu dok se i na diazjnu zadnje strane utrošilo određeno vreme. Dizajn je za mene gotovo nebitna stvar i sigurno nije osobina zbog koje bih kupio matičnu ploču ali moram priznati da ploča izgleda prelepo. Ploča je izrađena iz 6 slojeva što je standardno za cenovni rang u kome pripada.

I/O panel je poprililno siromašan i za 250 evra koliko iznosi cena ove ploče, zaista moramo dobiti bogatiju sekciju. I/O prekrivač je integrisan za ceo panel što bi trebalo da postane default na svim pločama jer ovo ne spada u preterano veliki trošak dok ploča izgleda lepše i moćnije a sa druge strane olakšava i montažu same matične ploče.

Došli smo i do najkonfuznije stvari, a to su same PCI-E linije i njihova fukncionalnost na B550 čipsetu. Kao prvo ploča je opremljena sa 2 ojačan PCIE slota u svom fizičkom x16 izdanju dok se treći, takođe samo fizički x16, slot nalazi pri dnu. Ojačani PCI-E slotovi su električno gledano povezani sa procesorom putem 16 PCIE 4.0 linija koji će iste podeliti ukoliko su oba slota zauzeta, u suprotnom jedan slot će raditi punim kapacitetom sa 16 linija. Poslednji fizički x16 slot radi na 4 PCIE 3.0 linije koje vuče direktno iz čipseta što je jako zgodno za PCI-E karte popute Elgato, Avermedia ili čak za PCI-E SSD uređaje ili adaptere.

Asus Rog Strix B550-E ploča poseduje dva odlično pozicionirana M.2 slota koji poseduju sopstvene heatsinkove za odvod toplote što je jako dobro samo ukoliko vaš M.2 uređaj nema fabrički ugrađeni heatsink. Gornji M.2 slot je diretno povezan sa procesorom putem 4 preostale PCIE 4.0 linije dok donji slot radi na PCIE 3.0 standardnu putem B550 čipseta. Budite na oprezu jer donji M.2 slot svoj bandiwth deli sa ostalim uređajima pa ukoliko ga popunjavate pročešljajte uputstvo koje dobijate u paketu.

Kompletna VRM sekcija napaja se putem 8+4 pina dok mi iskustvo govori da će 8 ojačanih pinova biti dovoljno i za najveće potrošače iz Zen 2 linije. Sa druge strane ukoliko se odlučite na SLI ili Crossfire grafički režim rada, jako je bitno da popunite i dodatna 4 pina što je Asus jasno naglasio u svom korisničkom uputsvu. VRM sekciju čini 14+2 šema koja u praksi radi sa 8 PWM signala sa dupliranim komponentama bez doublera. Moram vam reći da sam bio zatečen podatkom da VRM sekciju čine komponente potpisane od MPS kompanije koja ni meni do ovog trenutka nije bila poznata. MPS MP86992 je deklarisan na 40A, dok je kompletna VRM sekcija pod kontrolom dobropoznatog ASP2006 kontrolera.

Sve u svemu jedna jako dobra ploča čiji je jedini problem cena. Za 250 evra već ulazimo u srednji segment X570 ploča sa potpunom Pcie 4.0 podrškom što može biti od koristi za RAID konfiguracije M.2 uređaja. Kada je reč o gaming, u tom segmentu možete računati svega par % veće performanse na PCIE 4.0 linijama u poređenju sa PCIE 3.0 što baš i ne opravdava veću cenu. Mislim da je zaključak jednostavan, ako smatrate da vam PCIE 4.0 linije nisu potrebne, B450 ili X470 ploče su pravi izbor za vas. Razlika u novcu može da predstavlja dodatni štap RAM modula, za klasu bolji procesor ili grafiku pa čak i veći storage. Dobro razmotrite svoje potrebe pre kupovine jer sitnica ume da odluči između odlične i loše kupovine. Asus je još jednom odradio odličan posao sa B550 matičnim pločama posebno sa B550-E modelom. Softverski i hardverski ukombinovano da iz vaše Ryzen 3000 serije izvuče maksimum dok je sa druge strane potvđena podrška za Ryzen 4000 seriju. Zbog svega viđenog Asus Rog Strix B550-E ploča je zaslužila Štreberi Ruby i Overclocker nagrade.

Kompletnu recenziju u video formatu možete pogledati ispod:

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x