PLOČA ZA YOUTUBERE! 10G MREŽA!

Danas smo za vas spremili još jednu Z490 matičnu ploča na testu. U pitanju je nešto jako zanimljivo za kreatore zbog 10G opcije. Reč je o ProArt Z490 Creator matičnoj ploči koja je ujedno i najjeftinija ploča na tržištu sa 10Gb ethernet konekcijom što je jako interesantno za NAS sisteme.

Kada je reč o izgledu ploča je izrađena u zlatno crnom tonu koji se razlikuje od TUF Gaming matičnih ploča i mogu vam reći da sam zadivljen samom dizajnerskom izvedbom kod ProArt Z490 Creator ploče. Neitegrisani I/O panel sa VRM sekcijom me je pomalo razočarao što verujem da ste očekivali kod ploče sa cenom od 300 evra pa na više. Isto tako ploča ne dolazi ni sa backplate-om iz čega možemo zaključiti da su sve finansije ispucali na 10G opciju.

Na pozadinskom panelu vidimo, sa leva na desno, izlazni HDMI port, zatim dva ulazna Display Porta kao i dve Thunderbolt 3 Type C konekcijue. Pored navedenog Creator ploča je opremljena sa 6 USB 3.2 porta a tu su i nezaobilazni Lan port u svom 2.5Gb izdanju kao i standardna audio sekcija.

Cela VRM sekcija napaja se putem jednog 8-pinskog konektora što bi moglo da bude problematično za i9 procesore i njegov overclock koji baš i ne bih preporučio na ovaj ploči. Glavni deo VRM sekcije hladi se putem 2 nazovimo ih radijatora sa rezbarnom površinom, ali oni su ništa više nego aluminjumski blokovi dok se SA i IO sekcija hladi putem jednog još manjeg alumijumskog bloka. Intel je poznat kao veliki korisnik snage pogotovo u svojoj 10. intel core iteraciji i kvalitet heatsinkova je jako diskutabilan. Iskren da budem očekivao sam malo masivnije VRM hlađenje kao i integrisani I/O panel ipak smo dobili ovo što vidite i nisam nešto impresioniran. VRM sekcija izrađenja je u 12+2 šemi za napajanje procesora i njegove integirsane grafike. Naponska oblast radi pomoću 7 PWM signala sa dupliranim komponentama bez doubler-a kako bi smanjili cenu proizvodnje i ujedno poboljšali transient response. VRM konfiguraciju čine 14 DRMOSFET-a potpisani on strane OnSemi kompanije pod oznakom NCP302045 sa propusnom moći od 45A pa sve do 75A u peaku ali u kratkom vremenskom intervalu. Ovu naponsku sekciju smo videli na Z490-A pločama kako na Prime tako i Rog Strix modelu. Kao generator signala asus je ugradio Digi+ ASP1900B osmofazni kontroler što potvrđuje moju konstataciju da je reč o naponskoj sekciji sa 7 PWM signala.

Kada govorimo o internet adapteru u pitanju je integirsani Intel i225-V sa brzinama do 2.5Gbe dok u paketu o čemo smo već dosta pričali dobijamo 10Gbe PCIE kartu sa Aquantia AQC107 kontrolerom. Celu famu oko 10GB ethernet konekcije pokušaću da vam objasnim što je lakše moguće. Kao prvo ovu beneficiju možemo videti ukoliko koristimo internet brzine jednake ovom protoku što se moramo složiti da nije čest slučaj na Balkanu i ta opcija otpada. Za neke mnogo razvijenije zemlje kada je reč o internet protoku poput Rumunije ovo može biti dosta korisno. Sa druge strane ovo je veoma korisno za NAS i SAN sisteme pogotovo pod Linuxom gde će 10Gbe konekcija biti vaš prijatelj.

Nakon svega što sam prikazao ostala je završna reč o ProArt Z490 Creator 10G ploči. U jednoj rečenici ova ploča nije za profesionalce već za kreatore sadržaja koji se bave društvenim mrežava među kojima je i YouTube platforma. Ako ste se nadali da je ova ploča zamena za Workstation zbog ogromnog broja funkcija koje ta platforma donosi u mainstream klasi, moraću da vas razočaram i reći da Creator to nije. Zbog 10G funkcije ploča na Balkanu bi bila jako interesantna YouTuberima i recenzentima koji svoj rad objavljuju u video format-u na YouTube platformi i koji iza sebe imaju tim editora i snimatelja povezanih putem NAS sistema. Zbog celokupne slike koje smo videli tokom recenzije ne preostaje osim da ploči dodelimo dva priznanja. Prva nagrada je Best-Buy kao najjeftinija ploča sa 10G opcijom ali ujedno i Advance Design kao ploča koja je posebno dizajnirana za Content Creatore.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x