PLOČA SA UGRAĐENIM VODENIM HLAĐENJEM!

Danas za vas imamo još jedan uporedni test ali ovog puta su u pitanji 2 High-End ploče koje sa sobom donose svoje adute i upravo ti aduti biće glavni okidači za kupovinu modela iz ove recenzije. U pitanju se ploče iz Maximus XII serije pod nazivom Formula koja na VRM sekciji ima fabrički ugrađeni EKWB vodeni blok i Apex jedna od najboljih ploča za esktremni overclock posebno memorijskog dela zbog svoje fantastične DPC konfiguracije. Moram da izrazim žal za Hero matičnom pločom koja bi zbog niže cene bila mnogo interesatnija za testiranje.

Kada je reč o I/O panelu , ploče poseduju jako slične konektore i funkcije poput CMOS reset i BIOS Flashback opcije. Ploče su obogaćene sa čak 10 USB portova što je meni jako bitno zbog velikog broja USB uređaja koje koristim a ne bih želeo da ih nabrajam.Među USB portovima možemo videti i USB Tip C konektor, jako bitno ako u obzir uzmemo da sve više eksternih SSD uređaja poseduju baš ovaj tip konekcije. Prva razlika u I/O panelu je PS/2 konekcije

Maximus ploče iz ove recenzije poseduju istu konfiguraciju a reč je o naponskoj sekciji sa 16 faza, tačnije o udruženoj konfiguraciji gde imamo 8 PWM signala a svaki signal ispraćen je sa po 2 jako kvalitetna Infenion TDA21482 power stage-a koji su deklarisani na 70A. Da je reč o 8 PWM signala potrvđuje i digitalni ASP1405I kontroler koji Asusu ugrađuje na gotovo svim matičnim pločama srednje i više kategorije. Glavna razlika se ogleda u rashladnom delu, gde Formula kako ste već dobro upoznati hladi ovu sekciju putem vodenih blokova, dok APEX ima ugrađene metalne heatsinkove koji se prostiru i na I/O prekrivašu što je jako dobro i čini VRM heatsinkove fantastičnim rashladnim sistemom. U praksi se pokazalo da je VRM sekcija matične ploče daleko hladnija nego Formula ukoliko njenu VRM sekciju ne hladite tečnim putem, što je još jedan argument zašto Formula ploču treba kupovati isključivo iz estetskih razloga i ukoliko planirate komepltan vodeni sistem. Još jedan pokazatelj da je Maximus XII Apex ploča namenjena ekstremnim overklokerima vidi se u napajanju VRM dela koji zahteva 8+8, dok Formula ima nešto slabije izdanje u vidu 8+4 EPS konektora. Za 24/7 normalno korišćenje čak i na frekvenciji od 5.1GHz na svim jezgrima dovoljan je samo jedan 8pinski konektor. Naponski deo IO i SA sekcija koji se nalazi tik ispod socketa je isti ali kada je reč o memorijskom delu, Apex ploča poseduje monstruoznu sekciju koja je kvalitetnija od Formule i upravo ova sekcija i DPC konfiguracija omogućavaju jako visoke frekvencije memorijskih modula.

Društvo ni sa jednom pločom nemate nikakve greške, obe u svojoj kategoriji nude upravo ono što očekujemo kako hardverski tako i softverski. Znam da ovo nisu najbolje naponske sekcije i da konkurencija ima na papiru bolje čiji potencija l nećete moći da iskoristite, pa čak i ove su overkill za intelovu 10th generaciju. Zbog svega viđenog i prikazanog u ovoj recenziji Asus Rog Maximus XII Formula je od nas zavrednela Ruby, Advance Design i OC nagrade kao jedna od najboljih ploča. Sa druge strane imamo Apex koja je po meni za stepenik iznad i jedna od najboljih kada je reč o memorijskom overclocku- Zbog toga Asus Rog Maximus XII Apex je od nas dobila Štreberi Top Notch, Evolution Design i Overclocker nagrade kao ploča koje je donela neke novine u svom polju.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x