NZXT H510 ELITE

Ukoliko redovno pratite novosti iz sveta računara, poznata vam je činjenica da NZXT u svojim redovima ima čak 3 H510 kućišta i to obično H510, H510i i H510 elite sa cenom od 70,100 i 150$ respektivno. Kao neko ko radi recenzije, dužan sam da vam objasnim razliku između ova tri modela, pa na osnovu svih iznetih činjenica da se odlučite na kupovinu modela koji je stvoren za vas


POGLEDAJTE JOŠ: NZXT predstavio refresh H-seriju svojih modela kućišta


Ukoliko niste, pogledajte i video recenziju na našem YouTube kanalu:

Vratimo se sada isključivo na H510 Elite. Kod NZXT-a se uvek primete napori da minimalizam dovedu do savršenstva i osim jedne praktične zamerke, kućište je perfektno, bar u ovakvom formatu. Na prednjoj i levoj bočnoj strani imamo da ih nazovem metalne lajsne koje se nalaze sa spoljne strane i zbog ovakvog pristupa učiniće vam se da je glavni deo kućišta i podrum odvojen. Za ovakav efekat su zadužene i staklene strane koje ne idu do samog kraja, već do metalnih lajsni. Kad malo bolje razmislim, zašto bi uopšte staklena strana išla do samog dna, ako se podrum zatvara.

Na prednjoj strani se nalazi breket za instalaciju 2 ventilatora veličine 140mm ili radijatora veličine 280mm. Proces instalacije možete odraditi van kućišta a brekete vratite na svoje mesto, što je stvarno praktično. 

Osim dva ugrađena RGB ventilatora, na zadnjoj strani pronalazimo još jedan od 120mm bez RGB mogućnosti, dok je na vrhu ostavljeno mesta za instalaciju ventilatora veličine do 140mm. Nije mi jasno zbog čega nisu uključili jedan ventilator na vrhu kućišta, termalne performanse su mnogo lepše za oko, ali ostavimo to za krajnje testove.

Kad je reč o kabliranju, mogao bih da kažem fantastično i da tu završim ovaj segment. Na prednjoj strani otvori su na pravim mestima, posebno za PCIe kabl, pošto je on najviše sumnjiv. Ne samo da je na dobroj poziciji za horizotnalno montiranje grafike, već i za vertikalno. Lepo ste pročitali, kućište ima podršku i za vertikalnu montažu, ali ipak mi se čini da je u ovakvoj poziciji grafika preblizu stakla. Moram da napomenem da je vertikalna montaža omogućena za 2-slot dizajn grafičkih karti, što bi možda mogao da bude problem sa najnovijim grafičkim čipovima, ali samo jedno veliko možda.

Zadnji deo je podlegao trendu NZXT kućišta da rutira kablove i ovo rešenje mi se stvarno dopada, pogotovo što su ubacili rutu za CPU i FAN kabl koji ide iz samog vrha. Deo kanalica koji je namenjen za provlačenje kabla za napajanje matične ploče i sata konekcije je opremljen čičak trakama da bi ste na kraju sve utegli bez imalo muke.

Kada je reč o storage uređajima, H510 Eltie kućište ima podršku za 2 3.5“ i 2 2.5“ uređaja u vidu reka i nosača, dok je nosače za SSD moguće premestiti na rupičasti deo podruma.

Osim RGB ventilatora i staklene prednje strane, na povećanje cene je uticao i Smart uređaj u svojoj drugoj iteraciji koji ima podršku za 3 kanala za napajanje ventilatora maksimalne snage 10W kao i 2 RGB LED kanala sa podrškom za 4 adresibilne trake ili 5 AER RGB 2 ventilatora. Rećiću da ne postoji scenario kod ovog kućišta da će te sve to ispuniti, jednom rečju overkill. U poređenju sa H510i kućištem, kod Elite verzije smo uskraćeni jednom trakom, pa umesto dve imamo samo jednu, ali ne vidim mesto za drugu traku, bar kod Elite modela.

Propratni paket je dosta bogat za jedno kućište, pa osim šrafova za kompletu instalaciju NZXT je uvrstio vezice, kablić za radzvajanje zvučnih kanala sa kvalitetom kao da je naručeno sa Aliexpressa i pazite sad ovo, alatka za instalaciju šestougaonih šrafova za matičnu ploču i adapter za instalaciju front panela. Znam da mnoge matične ploče u paketu nemaju Front panel konektor kao i ni moja Aours B450 Pro ploča, i ovo je lepo videti, iako to nije posao proizvođača kućišta.

H510 elite ima moderan ali ujedno jednostavan front panel na koji vidimo Power taster sa belim kružnim osvetljenjem, USB 3.1 Gen 1 i USB 3.1 Gen 2 Type C konektor kao i slot za HD Audio konekciju.

Pređimo sad na termalne testove. Za ovo testiranje od sada pa u buduće koristićemo toplotu koju proizvode Asus Dual RX 580 4GB grafička karta i Ryzen 5 1600 procesor sa stock coolerom u Furmark i Prime95 Small FTT testu i ove smo rezultate dobili. Kako bi ste videli testove na LINK-u imate iskopirano vreme videa sa grafikonima…

Kao zaključak, mogu reći dosta interesantno kućište sa jakom cenom. Znam da se mnogi od vas pitaju, da li kupiti ovo kućište. Ukoliko ne posedujete nikakav hardware iz CAM ekosistema a po tim mislim, trake, kontroler, ventilatore, kupovinom ovog modela će te uštedeti dosta nego da kupujete sve pojedinačno.

Sa druge strane, ako ste već vlasnik CAM dodataka, za vas je H510 ili H510i model, ali budite spremni na razne kompromise u vidu osobina koje donosi H510 Elite verzija.

NZXT H510 ELITE na testiranje ustupila lokalna NZXT kancelarija…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x