NAJTRAŽENIJA B550 MATIČNA PLOČA! ASUS ROG STRIX B550-F!

Nakon testa Rog Strix B550-E matične ploče na red je došla B550-F matična ploča. Ploče sa F oznakom su mi daleko najzanimljivije za test zbog kategorije u kojoj ih svrstavamo, a to je viši srednji segment, zato hajdemo redom da vidimo kompletne utiske počeviš od dizajna preko VRM sekcija pa sve do gaming performansi.

U poređenju sa njenim prethodnicima u vidu Rog Strix X570-F i B450-F vidimo drastičan napredak u dizajnu a pod tim posebno mislim na vizuelni aspekt. Sam layout dosta podseća na skuplju B550-E ploču sa minornim nedostacima bar za nas obične smrtnike. PCB B550-F ploče je izrađen iz 6 slojeva što ostavlja dovoljno mesta za dobru izolaciju između CPU-RAM komunikacionih linija. Na papiru ploča podržava RAM module do brzine od 4600MHz u svojoj Daisy Chain konfiguraciji ali samo ukoliko su instalirana 2 memorijska slota.

Kada ja reč o procesorskoj podršci, za sada na papiru jedino imamo podršku za Zen 2 arhitekturu kao i potvrdu da će ova ploča biti sposobna da podrži najverovatnije poslednju Ryzen generaciju na DDR4 platformi u vidu Zen 3 arhitektura čije je predstavljanje rezervisano za oktobar ove godine. VRM sekcija se napaja pute 8+4 EPS konektora što će po mojoj pretpostavci biti dovoljno i za sve Ryzen 4000 procesore.

Kada je reč o komunikacionim linijama, jedino prvi PCIe X16 slot u blizini soketa radi na Gen 4 standardu preko procesora kao i jedan M.2 uređaj za koga je procesor rezervisao preostale 4 linije. Sve ostalo je grupisano u jednu MIMO grupu zbog čega je veoma bitno da pogledate upustvo koji slotovi dele bandwith.

Došli smo i do meni najbitnijeg dela svake matične ploče a to je VRM sekcija koja je poprilično konfuzna na ovoj ploči. Asus je u svojoj konfiguraciji napisao da se radi u 12+2 sekciji, ali na osnovu DIGI+ ASP1106 kontrolera možemo zaključiti da se radi o naponskoj sekciji sa samo šest faza u 4+2 konfiguraciji. Kompletnu VRM sekciju čine Vishay SIC639 Power Stage-ovi koji su deklarisani na 50A. Svaku PWM Vcore fazu čine 3 power stage bez ikakvih doublera što ima svoje prednosti i mane. Kao prvo vizuelno je mnogo je moćnije videti 14 umesto 6 komponenti što je za marketing tim Asusa mnogo bitno. Hardverski gledano, raspoređivanje jedne faze na 3 Power Stage nije ni malo loše zato što se i sama toplota raspoređuje i čini VRM sekciju jako hladnom, što će te kasnije i videti. Kao treće mislim da je malo razočaravajuće videti 4 PWM signala na ploči od 200evra, stvarno sam očekivao mnogo više od Asusa. Ipak propusna moć VCORE sekcije je ogromnih 700 ampera od kojih je čak 600 rezervisano za Vcore sekciju. Dve preostale vaze čine SoC sekciju koja se uglavnom povezuje sa APU procesorima i ako mene pitate ova ploča biće jako zanmljiva za overclock Zen 2 procesora sa integirsanom grafikom.

Zbog svega viđenog Asus Rog Strix B550-F je od nas zaslužila Štreberi Platinum i Advance Design nagrade zbog svojih funkcija, izgleda i mnogo drugih osobina.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x