NAJBRŽI GAMING MONITOR… BAR ZA SAD! TUF VG279QM RECENZIJA *280Hz, IPS*

Nekad mi neke stvari nisu jasnije kod Asusa. Prošli put smo imali prvi monitor sa EMBL tehnologijom koja vam omogućava da imate upaljeni Anti Motion Blur dok sa druge strane imate promenljiv refresh rate. Ovo je bila inovacija u svetu monitora, jer do tog trenutnka ste morali da birate izmedju Motion Blur i Adaptive Sync opcije i sve smo to prvi put videli u TUF monitori koji kako dobro znate nije najbolja linija monitora iz Asusa. Ovoga puta imamo ponovo najbrži monitor na svetu koji možete kupiti u ovom trentku i radi se o TUF VG279QM monitoru sa osvežavanjem od čak 280Hz.

Da li je FULL HD rezolucija premala za 27“, na to pitanje bi trebali vi da date odgovor u zavisnosti od daljine ali i namene samog monitora. Ukoliko ste striktno neko ko gleda filmove ili gejmer, 27“ je odlična stvar za tu namenu, sa druge strane imaćete malih poteškoća da čitate tekst u ovoj rezoluciji i veličini. Zbog svih svojih karakteristika, ovaj monitor je isključivo namenjen za FULL HD Gaming sa ogromnim brojem renderovanih sličica u sekundi, a na to mislim 280.

OSD iliti On Screen Display je standardna za Asus monitore i stvarno je fantastičan. Navigacija kroz meni je veoma lagana i vrši se putem joystika koji se nalazi sa zadnje strane monitora ali i putem nekoliko tastera odmah ispod njega. Naravno da je Asus ubacio i sve one premium gaming funkcije, ali preko ovog menija se otključava i osvežavanje od 280Hz u Overclock tabu.

Ono što je mene odmah kupilo kod ovog monitora je sam panel koji je IPS tipa. Obično su velika osvežavanja bila usko vezana za TN ili VA panel, ali ovoga puta imamo odličan IPS panel gde je razlika dosta primetnu u poređenju sa druga dva tipa koja sam malopre nabrojao.

Kada je reč o fabričkoj kalibraciji, odokativno i prema karakteristika na papiru Asus je odradio sasvim korektan posao gde ovaj monitor možete koristiti za video i foto obradu u poluprofesionalne svrhe. Kada je reč o osvetljenju, XG279QM nam nudi osvetljenje od 360 niti, dok sa uključenom HDR opcijom ova brojka se penje do skoro 500, zbog čega je ovaj monitor dobio HDR400 sertifikat.

Verujem da vas najviše zanima gaming iskustvo na ovom monitoru, i odmah vam mogu reći da je iskustvo nešto što morate isprobati. Prvo zbog čega se monitor svrstava u odlične primerke za gaming je osvežavanje od 280Hz koje otključavate putem menija u par klikova. U poređenju sa 60Hz, primetićete ogromnu razliku gde će se vaša reakcija u competitve igrama itekako popraviti. Ako pogledamo skok sa 144 ili 240Hz čak i tu možemo videti prednost, koji jeste mnogo manji nego sa 60 na 144Hz. Ukoliko tragate za perfekcijom i poboljšanjem, veće osvežavanje će sigurno izaći u susret.

Ono što je meni interesantno je sama ELMB opcija koja u kombinaciji sa ekranom čije je osvežavanje deklarisano na 280Hz, daje kristalno jasnu sliku predemta koji se pokreću. ELMB opcija bi bila nešto spekakularno da sa sobom ne donosi i mane među kojima je najveća smanjenje jačine osvetljenja na oko 200niti. Ako mene pitate, ovako niska cifra je problematična u dnevnim uslovima, ali u noćnom gamingu nećete imati nikakvih problema da monitor izgurate do krajnje granice.

Što se tiče HDR opcije, definisao bih je kao HDR Ready ili HDR Lite, pošto monitoru nedostaju dve glavne stvari sa pravi HDR a to su bolji kolorni gamut i local dimming. U igrama sa upaljenom HDR opcijom videćete poboljšanja u kvalitetu slike, ali ne nešto što će ostaviti WOW efekat. Što se tiče glavnih mana  IPS panela to je Backlight Bleeding koji kod ovog monitora skoro da ne postoji, dok je crna boja fantastična iako je kontrast mnogo niži nego kog VA i TN panela, za IPS je više nego dobar.

Zbog svega što sam izneo, smatram da je monitor fantastičan primerak za osobe koji žele da iskoriste 280Hz u FULL HD rezoluciji, što i nije tako teško sa Top Tier grafičkim karticama. Iako je cena visoka i iznosi nekih 400evra, smatram da je ovo pristupačna cena za monitor sa ovakvim karakteristikama. Za kraj sam ostavio najbitniji činjenicu za nas obične smrtnike a to je da se Asus lokalna kancelarija izborila da svaki monitor koji podleže garanciji vi dobijete nov monitor u što kraćem roku, za šta morate da priznate da je mnogo bolja stvar, nego da se monitor popravlja, otvara jer jednom kada se stvari otvaraju više nikad nisu iste. Zbog svega viđenog, ovaj monitor je od nas dobio Štreberi Overclocker i Advance Design nagrade.

Ostavite komentar...

avatar