NAJBOLJA MATIČNA PLOČA NA SVETU – MAXIMUS XII EXTREME Z490

danas na testu i recenziji imamo jednu od najboljih matičnih ploča sa LGA1200 Socketom koji je namenjen za najnovije Intel Comete Lake procesore ali i za buduću Rocket Lake generaciju. Cena jedne ovakve ploče kreće se od 750 evra i znam da će veoma mali broj da se odluči za kupovinu ove ploče upravo zbog cene. Iskren da budem ova ploča i nije namenjena za nas obične smrtnike već za ozbiljna moding i OC takmičenja kao i za razne globalne evente kako bi Asus predstavio svoju inženjersku nadmoć u odnosu na konkurenciju. Zbog gore navedenih stvari, ovu recenziju pretvoriću u jedan jako detaljan klip o matičnoj ploči na kojoj imam sve moguće funkcije, pa ako ste tu da naučite par stvari o matičnim pločama na pravom ste mestu. I naravno u opisu ove recenzije na samom vrhu imaćete sadržaj sa vremenskim tagovima, pa tako lako možete preskočiti deo koji vas ne zanima.

Ovo je zasigurno, bar za sada a verujem da će tako i ostati, Asusova najjača ploča sa Z490 čipsetom a kako bi smestili kompletan porfolio funkcija veličinu PCB-a su morali proširiti da se uklapa u Extreme ATX format. Ploča je sama po sebi dosta teška prvenstveno zbog ogromnog broja metalnih delova kao što su jako masivni Heatsinkovi na naponskoj sekciji i metalni oklop na prednjoj ali i zadnjoj strani. Na sve to, PCB je izrađen iz 8 slojeva što predstavlja dodatno povećenje kako u ceni tako i u težini. Ono što mi je jako interesantno, ovu ploču sam barem jedno 20tak puta podizao i svaki put se izNEandim težinom Extreme ploče. Moramo se složiti da ploča izgleda prelepo i moćno u svom crnom tonu i sa svim oklopima bilo onih aluminijumskih  ili plastičnih delova sa takozvanom ogledalo završnom obradom.

U pitanju je 16-ofazna naponska sekcija koju čine 8 zasepnih faza sa po 2 Infineon TDA 21490 power stage-a deklarisanih na 90A, što je više nego potrebno i za najzahtevnije situacije čak i u ekstremnim uslovima. Ova naponska sekcija je u najmanju ruku jednaka sekcijama koje poseduju najbolje MSI i Gigabyte matične ploče. Maximus XII Extreme ploča sve ovo kontroliše putem 2 osmofazna Digi+ ASP1405I kontrolera koji se ugrađuje na gotovo svim matičnim pločama u ROG brendu. Istina je da ovo nije najbolji kontroler na tržištu, ali je više nego dovoljan u ovoj konfiguraciji. Faze namenje za VCCIO i VCCSA koje su jako bitne za stabilnost DRAM modula ali i overclocka putem BCLK funkcije broje ukupno 4, po 2 za gore nabrojane module.

Kompletna seckija hladi se pasivnom metodom putem masivnih izrezbarenih heatsenkova a da cela priča bude još ubedljivija i integrisani I/O panel je većinskim delom od metala osim brendiranog dela gde imamo i RGB osvetljenje. Gornja i bočna Vcore sekcija povezane su putem heatpipe-a kako bi se ravnomerno raspodelila toplota. Sličnu situaciju imamo i kod M.2 slotova, Chipseta i naponske sekcije manjenje za VCCIO i VCCSA.

Pozadinski I/O je samo šlag na tortu, i jako mi se sviđa da je Asus izbacio video izlaz kako na VRM sekciji tako i na ovom panelu. Da budemo otvoreni, ko bi normalan koristio iGPU sekciju na matičnoj ploči koja košta 100,000 dinara iliti 800 evra. Ovim potezom Asus je napravio prostora da uvrsti ogroman broj konektora i tastera pa da ne bih zalazio u detalje verujem da ih sve prepoznajete.

Zbog svega prikazanog verujem da je Asus još jednom pokazao kako se pravi neverovatan sklop softvera i hardvera i ne treba da vas čudi da smo ploči dodelili Top-Notch, Overclock i Advance Design priznanja.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x