TEST PCIE 4.0 vs 3.0, STABILNOST AMD DRIVERA I OC PERFORMANSE!? – ASUS DUAL RX 5700XT EVO OC

Znam nije pravi trenutak za recenziju RDNA  grafičkih čipova. zato ću ovu recenziju Asus Dual RX5700 XT karte iskoristiti da istestiramo neke stvari. Među tim stvarima možete računati na razliku između PCIE 4.0 i 3.0 interfejsa, proveru stabilnosti drajvera, koliko performansi dobijamo ukoliko se upustimo u overclock grafičke karte a za naše potrebe ću kartu iskoristiti da bazu obogatim nekim novijim naslovima.

Kada je reč o Asus Dual izvedbi RX5700XT čipa, jasno je da ovu ediciju ne kupujete zbog izgleda niti preterano dobrih termalnih i akustičnih performansi već zbog nešto niže cene. Ipak mislim da je Asus sa ovom kartom odradio fantastičan posao gde po nešto nižoj ceni nudi ako mene pitate samo po izgledu siromašniju ROG kartu. Dizajn same karte će vam se ili svideti ili neće, ja sam neko ko ne obraća previše pažnje na te stvari. Reč je o jednostavnom dizajnu sa dva ventilatora gotovo bez ikakvih RGB efekata.

Temperatura čipa se u gamingu, najzahtevnijim operacijama i stres testovima kretala u većoj polovini 60tih dok je najtoplija tačka bila oko VRM sekcije i memorije sa temperaturom od 80 do 85 stepeni u zavisnosti od intenziteta korišćenja. Za ovakve uslove zadužena su dva aksijalna ventilator koja su do sada krasila jedino ROG edicije. Ventilatori su sve vreme na automatskim podešavanjima radili na oko 40% RPM-a i u takvom scenariu kartu gotovo da nisam ni čuo osim Coil Whine efekta koji sve češće viđam na jačim modelima.

Kada je reč o dravjerima mislim da je AMD donekle ispeglao software i rešio većinu problema što možemo videti po SOTTR naslovu koji sam prvi put od pojave RDNA arhitekture uspeo da pokrenem na jednoj grafičkoj kartu u RX 5000 seriji. Ako su me AMD karte do sada nečemu naučile to je da kad pronađete kvalitetne drajvere za vašu kartu, ostanite na njima. Zarad novih funkcija i nešto većih performansi mislim da nije vredno žrtvovati stabilnost grafičke karte u igrama. Sa poslednjom iteracijom drivera AMD je konačno uradio dobru stvar. Jako je bitno da koristite WHQL drivere koji su obično drugi na listi iz kog razloga stvarno ne znam.

Iako je Asus Dual RX5700XT jedna odlična karta, ipak vam je ne mogu preporučiti, bar ne u ovom trenutku i sa cenom dosta sličnoj Asus Rog Strix modelu. Ako izdvajate 400-500evra za kartu, mislim da 30-40 evra ne prave značajnu razliku u vašem džepu dok hardverski gledano dobijate daleko tišu i hladniju kartu.

Sve u svemu, sa Asus Dual kartom nemate nikakve greške niti bojaznosti od visokih temperatura i bučnog rada. Ako uporedimo sa prethodnom Dual generacijom na Polaris čipovima, ovo je jedan ogroman korak unapred po svim osnovama. Drago mi je da su Dual izvedbe i na Nvidia i na AMD kartama konačno zaslužile našu pažnju. Zbog svega viđenog Asus Dual RX5700XT Evo OC grafička karta je od nas zaslužila Štreberi Platinum nagradu.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x