Asus Tuf Gaming Z490-Plus Wi Fi – Da li može 10900K OC!?

Ideja ove recenzije jeste da istestiramo da li najjeftinije ploče mogu da podrže overclock i9-10900k procesora. Za te svrhe koristili smo Asus Tuf Gaming Z490-Plus Wi Fi matičnu ploču koja je idealna za ovakav vid testiranja.

Unboxing iskustvo je poprilično jednostavno kod Tuf Gaming Z490-Plus matične ploče. U paketu, osim naravno same matične ploče, imamo uputstvo za upotrebu, sertifikat kvaliteta komponent, TUF Gaming nalepnice kao i disk sa driverima. Od korisnije opreme vidimo pločicu za pozadinski I/O panel, dva SATA kabla i šrafove za montažu M.2 uređaja. Asus je svestan da hlađenje VRM sekcije nije bog zna kakvog kvaliteta pa su među propratnom opremom uvrstili i nosač ventilatora veličine do 40mm kako bi VRM sekciju snabdevao svežim vazduhom. Ironija u celoj priči jeste da tog ventilatora u propratnoj opremi nema što je dodatni izdatak vašem novčaniku.

Kako heatsink Tuf Z490 ploče prelazi preko pozadinskog panela imali su mogućnost da integrišu panel sa heatsinkom što bi bilo lepo videti. Sa zadnje strane vidimo hibridni PS/2 port dok se ispod njega nalaze 2 USB 3.0 porta. Od video izlaza Tuf ploča poseduje HDMI i Display Port što je više nego dovoljno za sve korisnike integirsane grafičke karte. Pored svega ovoga ploča poseduje još 4 USB 3 porta od kojih je jedan Tip C što je nekako postao standarad za sve ploče srednje cenovne klase. Zbog svoje Wi FI karakteristike ploča poseduje i slotove za ugradnju antene koju dobijamo u paketu a tu je još i kompletna AUDIO sekcija.

Hlađenje VRM sekcije je jako interesantno posebno onaj metalni deo koji prelazi preko pozadinskih konektora. Cela VRM sekcija se hladi pomoću 2 VRM bloka koji imaju zavidnu metalno površinu za odvod toplote što bi trebalo da bude dovoljno za OC 10900k procesora ali o tome kada termalni testovi budu dušli na repertoar.

Ispod hladnjaka se nalazi 12+2 konfiguracija sa integrisanim komponentama potpisanih od stran Vishay Siliconix pod oznako SiC639. Iako se radi o konfiguraciji sa 7 PWM signala, svaki signal je opremeljn sa 2 Power Stage-a bez doublera što je u teoriji 14 faza gde je svaka deklarisana na 50A koliko je i propusna moć SiC639 power stage-a. Sve ovo radi uporedo sa Digi+ Asp1900B kontrolerom koji generiše 8 PWM signala. Sličnu konfiguraciju poseduje Z490-E ploča koja radi sa jednim PWM signalom više što znači da imamo i 2 dodatna Power Stage-a.

Mogu vam reći da me je TUF ploča posebno iznenadila svoji pozitivnim odnosom uloženog i dobijenog. Da se razumemo, ploča je po svim osnovama vrlo dobra i bez problema bih smestio Sve intel core procesore osim najjačeg i9-10900k koji ume da izvuče i 300W kroz EPS konektor gde bi možda bilo problematično. Ako imate u planu da kupite ovaj procesor, predlažem da uložite nešto više novca za Z490-E koja se uvek izdvaja perfektan izbor za nešto jače sisteme. Zbog svga viđenog Asus Tuf Z490-Plus Wi Fi je od nas zaslužila dva priznanja i to Štreberi Best-Buy i Platinum nagrada.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x