Asus Rog Strix PG35VQ

Kako od kompanije Asus uvek očekujemo vrhunske proizvode, uvek se pripremimo za dugo testiranje, ali ova recenzija je baš zahtevala dosta vremen da istestiram sve moguće osobine, ali je ujedno bilo potrebno da dosta stvari naučim. Skuvajte kafu i spremite kokice pošto će ova recenzija potrajati.

Započeću ovu recenziju tako što ćemo odraditi kratak pregled glavnih osobima verovatno najboljeg monitora koji smo do sada testirali. Asus PG35VQ je predstavljen pre 2 godine na Computex-u ali su inženjeri iz Asusa iz nekog razloga odlučili da odlože prodaju ovog modela.

Uskoro i video recenzija…

PG35VQ je zastupnik monitora sa VA panelom veličine 35“ i rezolucijom od 3440×1440 piksela sa mogućim osvežavanjem sve do 200Hz i na sve to dobijamo funckionalan HDR mod sa FALD načinom osvetljenja u 512 zona, kontrastom 500,000:1 i osvetljenjem od 1000 niti i kao šlag na tortu imamo 90% DCI-P3 i Gsync podršku.

Vratimo se sada na dizajn monitora  koji se dosta dugo nije menjao, klasičan je za ROG proizvode, a i zašto bi se menjao kada je zasta savršen. Na prednjoj strani vidi zaista manje bezele na ivicama osim one donje gde je asus rezervisao mesto za brendiranje monitora.

Sa zadnje strane se vidi klasična ROG gejmerska tekstura gde ovoga puta vidimo ogroman ROG logotip čije osvetljenje možete podesiti putem samo OSD-a kao i ROG projekciju na samom vrhu. Iako nisam zagovornih da se dosta pažnje posveti stvarima koje nisu od velikog značaja, PG35VQ sa zadnje strane izgleda zadivljujuće. Celokupan monitor je izrađen od plastike, dok je ROG stand jedan od najkvalitetnijih i važi za stendove sa lakim nameštanjem i kod njega je izbor materijala spao na metal.

Ono što sam primetio i kod PG27UQ monitora i na PG35VQ imamo ugrađeni ventilator pošto ove osobine i Gsync podrška zahtevaju aktivno hlađenje. Rad ventilator je zaista tih i nećete imati prilike da ga čujete i tiši je od vašeg računara u idle režimu. Monitor je takođe opremljen funkcionalnostima kakve očekujte za jedan monitor, pa ga tako možete rotirati, podizati i spuštati. Ali kada već govorimo o funkcionalnostima, monitor je opremljen sa HDMI 2.0 i DP 1.4 portovima dok još pronalazimo i 2 USB 3.0 porta kao i 3.5mm jack za slušalice.

Kada je reč o bandwithu u 10bitnom HDRmodu u 3440×1440 rezoluciji, monitor može da isporuči maksimalnih 144HZ, što je i dalje po meni dovoljno za vrhunsko uživanje, ali ako vas to ne zadovoljava možete spustiti prikaz sa 10 bit na 8 i tako ostvariti fenomenalnih 200 Hz. Ono što vam mogu reći da sam probao dosta igara i žanrova i preveliku razliku između 8bit i 10bit HDR prikaza nisam mogao da primetim baš zato što je ovaj nativan 8bitni panel sa FRC 4 10bitnom podrškom, ako bih ja odlučivao moj izbor bi bio 8bit HDR prikaz sa osvežavanjem od 200Hz iako ni jedan hardver nije sposoban da isporučite ovako visoke brojke u AAA naslovima.

Ono što vas verovatno interesuje šta je to FALD i evo prilike da naučimo nešto novo. Na panelu veličine 35 incha čime raspolaže PG35VQ monitor se nalaze 512 zone pozadinskog osvetljenja. Glavna mana FALD pozadinskog osvetljenja i VA panela jeste takozvani HALOING gde na tamnim površinama možete da primetie kako se oko vašeg kursora nalazi osvetljeni deo koji je u gejming neprimetan ali će te verovatno osetiti blagu neprijatnost ukoliko se odlučite na editovanje video i foto materijala zbog tamnih površina u radnim okruženjima.

Za kraj mogu samo da zaključim da je ovo najbolji monitor na tržišu koji sa cenom od 2500$ neće biti baš najpristupačniji ali ni jedan od onih modela koji će da se rasprodaju čim stignu na police. Naravno da ni većina ljudi nije vredno da u posedu imaju ovaj monitor koji je sa karakteristikama fenomenalan. Uz 21:9 prikazu sa 3440×1440 rezolucijom i osvežavanjem od 200Hz, ovo je zalogaj ne samo za sadašnjost već i za budućnost, a uvek je lepo da vaš monitor bude ispred hardvera i ne vidim situaciju da će te u neko dogledno vreme morati da menjate ovaj monitor a na to mislim sigurno više od 5 godina.

Zbog svega viđenog i pokušajima da uvede nešto novo Asus PG35VQ nas je jednostavno impresionirao i ne ostaje ništa osim da mu dodelimo TOP NOTCH priznanje ali ujedno i Štreberi Advance Design nagradu kao prvi monitor sa 200 Hz-nim osvežavanjem u 3440x1440p rezoluciji

Uređaj na testiranje ustupila lokalna Asus kancelarija…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x