ASUS ROG CHAKRAM – Recenzija

Sa Chakram mišem zatvaramo sekciju najnovije ponude iz ROG brenda. Ono čime ne želim previše da se bavim jeste sam dizajn i ideja pri izradi ovog miša zato što smo kompletnu ideju videli kod druge iteracije Impact miša ali i Pugio 2 koji je pravljen za nešto manje šake u odnosu na Chakram. Sve one premium osobine koje krase Pugio 2 miš krase i Chakram zbog čega propratni paket takođe mora biti dosta bogat, ali u ovom slučaju nešto bogatiji.

Pokušavam da vratim film i da se setim da li sam u životu video miš sa ovolikim brojem funkcija koji je ispraćen vrhunskom propratnom opremom. Chakram miš je modularnog karaktera, ali je Asus tu modularnost podigao jedan stepenik iznad svega što sam do sada video gde se svi moduli drže neodijumske magnetiće koji imaju jak kontakt dok su sa druge strane moduli veoma lako skidaju. Ispod svih ovih modula kriju se delovi koje je moguće lako zameniti delovima koji se nalazi u propratnom paketu, pa ako Omronovi tasteri reše da završe svoj životni vek Asus se pobrinuo da ne kupujete nov miš več samo zamenite prekidače a postupak je veoma lak. Blurovani ROG logo je još jedan deo modularnog tipa koji je moguće zameniti ličnim dizajnom na pločici koju dobijate u paketu.

Pokušavam da vratim film i da se setim da li sam u životu video miš sa ovolikim brojem funkcija koji je ispraćen vrhunskom propratnom opremom. Chakram miš je modularnog karaktera, ali je Asus tu modularnost podigao jedan stepenik iznad svega što sam do sada video gde se svi moduli drže neodijumske magnetiće koji imaju jak kontakt dok su sa druge strane moduli veoma lako skidaju. Ispod svih ovih modula kriju se delovi koje je moguće lako zameniti delovima koji se nalazi u propratnom paketu, pa ako Omronovi tasteri reše da završe svoj životni vek Asus se pobrinuo da ne kupujete nov miš več samo zamenite prekidače a postupak je veoma lak. Blurovani ROG logo je još jedan deo modularnog tipa koji je moguće zameniti ličnim dizajnom na pločici koju dobijate u paketu .

Sa joypadom možete da radite bukvalno šta god zamislite, ali od primernih funkcija bih izdvojio konektivnost sa STEAM programom putem koga možete podesiti da miša ustvari prepozna kao Joypad. Mislim da će Joypad na miševima baš teško zaživeti, zato što ne povećava primarnu svrhu miša a to je da bude pokazivač već donosi jedan novi nivo na koji ja lično nisam još spreman da zaigram.

Kao i Pugio 2, miš poseduje 3 vrste konektivnosti i već pretpostavljate da je reč o žičanoj, bluetooth i Wireless konekciji. Kada je reč o punjenju miš se puni za par sati do 100% putem kabla, dok nisam bio u prilici da isprobam i istestiram Qi tačnije bežično punjenje.

Ostavio sam za kraj možda ono što vas i najviše zanima a to je kvalitet samog senzora. Iako se Asus nije izrazio o samom senzoru na osnovu karakteristika mogao bih da nagađam da je u pitanju Pixartov 3389 senzor koji je u suštini refabrikovani 3360 koji je više nego dobar za bilo koju upotrebu. Kvalitet senzora u ovoj priči ne bi trebao da se vas brine, sa ovim senzorom nema greške ukoliko vam odgovara dizajn ovog miša tačnije udobnost pri korišćenju.

Asus je sa novom serijom miševa pomerio granice, ali da budem iskren retko kad mogu da vam toplo preporučim periferije gde je subjektivni osećaj dominantan. Ako bih morao da vam preporučim na osnovu hardvera, miš je vrhunski ali sa druge strane postoji i taj osećaj udobnosti pri korišćenju a to ne možete znati pre nego što isprobate proizvod. Kao ogromnu prepreku vidim preporučenu cenu od 150$ a to bi kod nas trebalo da znači između 150 i 200 evra sa većim nagibom ka nižoj cifri.

Na osnovu celokupnog utiska, Chakram je miš koji će ispuniti sve uslove zbog čega je zaradio Štreberi Ruby i Advance Design nagrade.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x