Asus MX38VC

Verujem da kada u 2019. godini bilo ko pomene Asus kompaniju, svima na pamet padne Republic of Gamers podbrend. Međutim, iza “čistog” Asus brenda stoji puno odličnih proizvoda baš kao što je MX38VC monitor, koji se od ostatka monitora u Ultra Wide klasi ističe po Qi bežičnom punjaču i USB Type C portom koji može pružiti do 60W na izlazu.

Ukoliko niste, možete pogledati i video recenziju na našem YouTube kanalu:

Kada govorimo o Asus MX38VC reč je o monitoru dijagonale 37,5“ sa odnosom stranica 21:9 sa rezolucijom od 3840 x 1600 pixela što je veće od 1440p i nešto manje od 4k rezolucije. Ipak zbog svojih karakteristika više spada u kategoriju 2k monitora čija je visina za nekih 3cm veća od 27“ monitora sa 16:9 odnosom, pa tako možete odokativno steći red veličina. Ukoliko želite da izračunate dimenzije bilo kog monitora, na internetu postoje razni sajtovi gde unosom dijagonale i odnosa stranica dobijate dimenzije, pa više volim da vas naučim nekim stvarima nego da vas davim informacijama.

Kada ja reč o zakrivljenosti, reč je o 2300R, što znači da spada u monitore osrednje zakrivljenosti, gde 3000R smatram idealnim za filmske maratone, dok se na oko 2000R primećuje osetna zakrivljenost. Što je broj manji, to je zakrivljenost veća, zato što taj broj predstavlja prečnik kruga čija je jedinica u milimetrima.

Kao što ste mogli primetiti broj horizontalnih piksela ekvivalentan je monitorima sa 4k rezolucijom, dok ovaj display prikazuje osrednjih 109 pixela po inču. Kada govorimo o panelu, reč je o 8 bitnoj IPS materici sa FRC ditheringom koji ima zadatak da lažira 10bitni prikaz, ali se ova opcija nije pokazala savršenom pa više naginje na 8 nego na 10bita. Prednost IPS panela su dobri uglovi gledanosti i živopisnbost boja, međutim ovo nije prikaz koji ostavlja bez daha, pa tako nemamo preveliki kolorni gamut niti HDR podršku. Mogu sa sigurnošću reći da je ovo jedan prosečan display sa maksimalnim osvetljenje od 300cd po m^2 sa kontrastom 1000:1.

Kako se uživanje podiglo na veći nivo, monitor je opremljen sa Harman Kardon zvučnicima za koje sigurno mogu reći da su jedne od boljih koje sam čuo na monitorima.

Ono što MX38VC izdvaja od svih ostalih monitora su osobine poput Wireless punjača na samom podnožju sbage 15W, dok USB Type C port na poleđini isporučuje do 60W. Ovo čini vaš setup savršenim gde mobilni telefon možete non stop držati na Qi punjač, dok putem USB Type C konektora možete puniti laptop, što daje ogromnu mobilnost a ujedno ne morate da jurite razne utičnice. Kada je reč o IO portovima, monitor je opremljen sa 2 HDMI 2.0, jednim Display portom verzije 1.2 dok se pored pomenutog USB TYPE C konektora nalaze 2 USB 3.0 sa Supercharging tehnologijom.

Monitor nam nudi ogroman radni prostor što se može videti po Adobe Premiere ili Vegas Pro prozoru gde je milina raditi na ovoj vertikali i dijagonali. Ukoliko vam treba monitor za rad sa svim navedenim osobinama a da pritom na ekranu imate dosta prostora za multi tasking, ovaj monitor je zaista dobar izbor za vas.

Ako ste pitate kakav je u gamingu, zapravo veoma dobar, uživao sam igrajući na njemu sa FreeSync opcijom do 75Hz. Znam da ova brojka nije bog zna kakva, ali ja i nisam korisnik koji voli FPS igre, već potezne i real time strategije gde se monitor pokazao brutalnim tako što vidite ogroman prostor važe baze.

Ukoliko ste poslovni korisnik kome nije preterano bitan kolorni gamut već ogroman prostor kako na ekranu tako i na radnom stolu, sa funkcijama koja će vam biti od pomoći iz dana u dan mislim da bi ovaj monitor trebali da uzmete u obzir. Nakon 2 meseca korišćenja imam samo reči hvale gde sam uživao kako u editovanju tako i u pisanju vesti i gejmingu. Kada saberemo utiske, složićemo se da se radi o zaokruženom proizvodu sa mnogo funkcija, kao i u tome da nije razočarao Asus ime. Zbog svega toga, Asus MX38VC je od nas dobio Štreberi Advance Design i Ruby nagradu.

Uređaj na testiranje ustupio ASUS

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x