ASUS DUAL RTX 2070 SUPER 8GB

NVIDIA je pred kraj prošle godine predstavila RTX seriju grafičkih karti, čime je AMD-u stavila do znanja da nešto mora da uradi ukoliko planira da se održi na tržištu. Zbog svega toga, AMD je predstavio RX 5700 seriju karata, kao direktan odgovor na RTX 2070 model, ali NVIDIA je čuvala keca u rukavu i predstavila RTX Super modele sa pojačanim performansama.

Zahvaljujući ljubaznosti kompanije ASUS na našem test stolu se našla RTX 2070 Super u DUAL izvedbi, koja nas je iznenadila svojim performansama, dok nam je na test takođe stigla i RX 5700XT karta koja bi trebala da bude direktan konkurent 2070 Super modelu.

Ukoliko niste, pogledajte detaljnu video recenziju Asus Dual RTX 2070 Super 8GB na našem YouTube kanalu…

Nećemo mnogo da dupimo o detaljima, zato što smo sve objasnili u recenziji, a vi možete videti razlike između GTX 1070, RTX 2070 i RTX 2070  Super modela kroz tabelu. Najveći napredak je u samim performasama pa je povećan broj CUDA, kao i Tensor jezgara, a ukoliko imamo više jedinica za obradu, imaćemo i veći FPS. Takođe još jedna razlika mora biti i u samoj potrošnji, pa karta koju imamo danas na testu vuče negde oko 220W iz vašeg napajanja. Naravno kako bi se kopletan čip bolje ponašao, morali su podići i klok, pa je ova karta nekih 11% brža u odnosu na RTX 2070.

Kada je reč o samom dizajnu karte, radi se o čistom minimalizmu. Grafička karta dolazi u crnoj kombinaciji, gde jedinu razliku vidimo na samom vrhu u vidu malog RGB detalja, što mi maksimalno podržavamo, zato što nismo ljubitelji RGB ludila. Sa gornje strane takođe možemo videti i to da u odnosu na RTX 2070 imamo jedan dodatni 6-pinski konektor za napajanje, jer kao što smo već rekli ova karta vuče više struje u ondosu na prošlogodišnji model.

Verujem da smo svi upoznati sa time da se prethodni DUAL modeli nisu baš mogli pohvaliti dobrim hlađenjem, dok je situacija kod ove karte skroz drugačija, a za to su poprilično zaslužni aksijalni ventilatori koje smo prvi put sreli na RTX 2080Ti Strix modelu. Poprilična debljina samog hladnjaka je itekako kumovala tome, dok karta sa zadnje strane poseduje i backplate sa otvorima putem kojih se takođe odvodi deo proizvedene toplote. Sa nekih prosečnih 66 stepeni, ova karta je apsolutno dominantna u ovom segmentu.

Kada je reč o samim performansama, pritiskom na linkovani tekst možete pristupiti delu videa gde smo prikazali grafikone:

Kada saberemo utiske, NVIDIA je na neverovatan način odgovorila na AMD RX 5700XT seriju grafikih karti i pokazala koliko i šta može. Razlika od nekih 15% u odnosu na GTX 1080 kartu je znatna, a ukoliko bi je poredili sa GTX 1070 kartom razlika ide čak do 30ak procenata.

Ako se pitate da li bismo Vam preporučili ASUS DUAL izvedu, naš odogovor bi bio veliko DA, iz razloga da je Asus toliko poboljšao hlađenje kod Dual karti da je ova karta na automaskim podešavanjima bila kako tiha, tako i hladna. 

RTX 2070 Super grafička karta je od nas zavrednela Štreberi Ruby nagradu, dok je ASUS zbog svojih vidnih napora da unapredi DUAL seriju dobio Štreberi Advanced Design nagradu.

ASUS DUAL RTX 2070 SUPER 8GB grafičku kartu na test ustupila lokalna ASUS kancelarija…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x