5G MREŽA DONELA KORONU! – ASUS AI MESH CT8 & XT8

Prvi put na testu imamo kompletan Mesh sistem koji je došao u pravo vreme. Zbog povećanih broja konekcija ali i protoka, standardni ruter koji sam dobio uz SBB paket je bottlneck u mom slučaju pa se neretko dešava povećanje pinga, gubljenje konekcije i brzine i još mnogo anomalija. Asus je na poslednjem CESu predstavio dva nova člana Zen Wi Fi familije gde slabiji radi na AC standardu, dok drugi par isporučuje AX iliti Wi Fi 6 signal.  Glavna prednost ovih sistema jeste što su Plug and Play uz veoma jednostavnu instalaciju putem telefona koja traje par minuta. Ukoilko već posedujete Asus rutere, sistemu veoma lako možete pridodati ovaj Zen Wi Fi AiMesh.

Proces instalacije je veoma jednostavana, sve što je potrebno jeste da ispratite uputsvo koje se nalazi u paketu i da skinete aplikaciju za mobilni uređaj. Putem mobilne aplikacije možete videti aktivne nodove i njihov raspored u sistemu, itnernet status u realnom vremenu kao i tab za podešavanje Wi Fi sistema. Najveć ibroj opcioja krije se u podešavanjima gde postoje opcije poput Ai protection, AI Mesh, LAN, WAN i mnogo drugi podešavanja koja upravo vidite na ekranu. Sva ova podešavanja su standardna za većinu asus rutera pa se ni ovaj Zen sistem ne izdvaja.

Sve te opcije ali i mnogo više i preglednije imate putem Web grafičkog interfejsa, gde možete ograničavati prioritete, podešavati mrežu, transferovati fajlove i još mnogo stvari. Na vama je da se igrate ali meni je ovaj interfejs i više nego dovoljan za normalno korišćenje.

Već danima imam gubitak konekcije putem SBB rutera na svojoj Crosshair VIII HERO matičnoj ploči gde kao primarno povezivanje koristim integrisani Wi Fi 6 modul. Čak i kada je konekcija stabilna, brzine su upola manje iako se ruter nalazi na manje od pola metra od računara. Čest gubitak konekcije sam rešio putem ovih sistema koji već danima rade bez ikakvog problema. Na ekranu vidite brzine putem Wi Fi 6 modula na matičnoj ploči sa SBB ruterom i možete primetiti da je daleko od maksimuma koji iznosi 150/10. Sada na ekranu vidite brzinu putem CT8 rutera koji se nalazi na udaljenosti od 5 metara i verujem da ste razliku primetili.

Sve u svemu jedan jako ozbiljan AIMESH sistem sa cenom od 350 i 450$ za CT8 i XT8 respektivno. Znam da je cena ozbiljna za Balknaska područja ali radi se o jako kvalitetnom AIMESH sistemu i nodovima koji mogu da pokriju do 500 kvadratnih metara što predstavlja radius od 12 metara. Zbog svega viđenog Asus Zen Wi Fi sistemi su od nas dobili Štreberi Ruby i Advance Design nagrade.

Ostavite komentar...

avatar