144Hz + 4K + 43″ ✅ | MONITOR ILI TV!? HIBRID ZA PS5 I PC GAMING!

Danas imam to zadovoljstvo da vam predstavim jedan ogroman monitor u bukvalnom smislu te reči, Asus Rog PG43UQ. Reč je o neverovatnom monitor dijagonal 43“ i da lepo ste me čuli, 43“ atribut ide uz imenicu monitor. Da nema gaming funkcije poput osvežavanja od 144Hz, Adaptive Sync opcije koja omogućava sinhronizaciju sa grafičkim karticama iz AMD ali i NVIDIA tabora ovo bi u praksi bio jedan veliki televizor.

Svima je jasno da je reč o jako velikom monitoru dijagonale 43“ zbog čega će monitor zahtevati ogroman prostor na vašem radnom stolu a pri tome i nešto veću udaljenost kako bi u vidokrugu imali ceo monitor. Zbog svoje 4K rezolucije sve na ekranu deljuje kristalno oštro a ogromna dijagonala biće vam od koristi u nekim strateškim i menažment igrama ali i u zahtevnijim poslovnim operacijama kao što je pravljenje animacije, foto, video i audio obrada i mnogo drugih stvari.

Normalan desktop rad biće vam otežan zbog ogromnog prostora na vašem ekranu. Šta god da otvorite a pod tim mislim, YouTube, društvene mreže, mail servise, editore poput onih iz Microsoft Office paketa i mnogo drugih stvari, jednostavno će te imati ogroman prazan prostor na vašem ekranu što neće samo smetati već će i otežavati rad u nekim situacijama. Kao neko rešenje ukoliko ste osoba koja voli multi-tasking vidim onu perfektnu Windows opciju koja vam omogućava da vaš display podelite na više delova i tako se vaša multitasking sposobnost prikaže na delu. Nama je ovo bilo od velike koristi u Excel-u prilikom manipulacije ogromnog broja podataka i crtanja grafikona. Sve smo imali na ekranu, ništa nismo morali da minimizuje što nam je itekako uštedele vremena. Gledajći sa te strane, ako ste osoba koja ume da iskoristi ovu veličinu monitora sa svojim multitasking sposobnostima, PG43UQ briljira.

Punu implementaciju 8-bit panela sa FRC i HDR prikazom vidimo u SOTTR igri koja izgleda fantastično. Ipak da biste u ovako zahtevnim grafičkim AAA naslovima izmamili pun potencijala jednog panela sa osvežavanje od 144Hz u 4K rezoluciji potrebna vam je Top Tier grafika koja košta više od 1000 evra kao što su RTX 2080 i 2080Super. Ukoliko ste u finansijskog mogućnosti, dobrodošli u gejming raj zvani 4K 144Hz.

Kao glavnu manu ovog monitora moram izdvojiti VA panel. Verujem da će se mnogi složiti sa mnom ali vi koji nećete poštujem vaše mišljenje. Znam da sa VA panelom nema greške baš zato što u poređenju sa IPS-om dobijamo veći kontrast ali smo i pošteđeni čudnih haloo efekata na monitoru od kojih pate većina High-End ekrana. Prikaz VA panela na ovom monitor je zastrašujuće dobar, boje izgledaju fantastično a crna boja je u potpunosti crna.

Kada upalite igru u velikom broju frejma, VA panel praćen ogromnom veličinom display-a pravi ghostng i i motion blur što izgleda nešto lošije nego što smo navikli na monitorima. Najveći problem imaće igre koje zahtevaju aktivno pokretanje kamere gde Motion Blur možete umanjiti EMBL tehnologijom ali onda sa druge strane vam ne radi Adaptive Sync.

Ako imate novca za vrhunski PC i nadolazeće konzole pravo je vreme za kupovinu PG43UQ monitora. Moramo se složiti da monitor nije Tip-Top, ali ukoliko povežete konzolni i PC gaming, monitor je jednostavno sve što vam treba i to će vam biti omogućemo putem velikog broja video ulaza. Tačno je, 1500 evra je više nego mnogo za monitor, ali ako uzmemo u obzir da u paketu imate display za PC i konzole, možda će nekome ovaj monitor biti zanimljiv.

I za kraj je ostalo da monitor prekrstimo sa Štreberi nagradama. Na osnovu svega što ste videli, jasno je da monitor ima mesta za unapređenja ali da se i dalje radi o vrhunskom monitoru. Ovo je zapravo prvi monitor na svetu da na 4K 43“ panelu imamo DSC tehnologiju i osvežavanje od 144Hz. Zbog svega viđenog i prikazanog Asus Rog Swift PG43UQ je od nas dobio Štreberi Evolution Desing i Ruby nagrade.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x