logo streberi ts

PRODAVNICA

NFT-ovi i kriptovalute za pomoć deci sa smetnjama: Prva UNICEF-ova izložba

Share on facebook
Share
Share on twitter
Tweet
Share on reddit
Submit
UNICEF je krajem novembra u galeriji Ozone predstavio kolekciju jedinstvenih digitalnih tokena istovremeno pokrenuvši onlajn aukciju koja je napravljena uz ekspertsku podršku ECD-a i MVP Workshopa-a

Poznatiji pod nazivom NFT (Non Fungible Token), ovi tokeni su na onlajn aukciji u kriptovaluti na Ethereum blokčejnu imali početnu cenu od jednog etereuma, a sve firme i ljudi dobre volje koji trguju kriptovalutama i poseduju ih, mogli su da se nadmeću i pomognu onima kojim je to najpotrebnije.

“UNICEF već 75 godina radi sa partnerima kako bi se svoj deci omogućili dostojanstven život i razvoj, bez obzira na to gde su rođena i gde žive. Inspiracija za NFT aukciju su poznate UNICEF-ove čestitke koje već dugo prenose poruke solidarnosti sa decom sveta. Uz pomoć umetnika, gejmera i tehnoloških lidera, te UNICEF-ovih nacionalnih ambasadora, osavremenili smo početnu ideju prodaje motiva radi prikupljanja donacija za decu i kreirali jedinstvenih 15 NFT-ova. Tehnološke inovacije imaju veliki potencijal u stvaranju boljih uslova života za decu i zato smo se odlučili na ovaj iskorak – prvu UNICEF-ovu aukciju u kriptovaluti u regionu. Zahvaljujem svim partnerima i saradnicima koji su pomogli u stvaranju prve UNICEF-ove kolekcije jedinstvenih digitalnih tokena u Srbiji i šire”, izjavila je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Kako je rekao Vladimir Trkulja, konsultant za inovacije u UNICEF-u Srbija, sva sredstva prikupljena na ovaj način upotrebiće se za nabavku asistivne tehnologije koja pomaže deci sa smetnjama u razvoju da povećaju svoje sposobnosti i veštine.

UNICEF globalno već godinama eksperimentiše sa blockchain tehnologijom i podržava blockchain projekte širom sveta. Delovalo je kao logična stvar iskoristiti povod obeležavanja 75 godina UNICEF-a i potrebe za asistivnom tehnologijom koja pomaže deci sa smetnjama u razvoju, za kreiranje prve UNICEF-ove NFT kolekcije. Posebno uz činjenicu da je NFT trenutno jedan zaista ’vruć’ trend. Ovim potezom želimo da pokažemo da je UNICEF organizacija koja vrlo prati tehnološke trendove, i da se približimo blockchain i kripto zajednicama u Srbiji (a i šire)”, izjavio je Vladimir Trkulja, konsultant za inovacije u UNICEF-u Srbija.

Na aukciji se našlo 15 NFT-ova sa motivima uspešnih igara domaće scene razvoja igara koje je obezbedila Asocijacija video-igara Srbije (SGA), adaptiranim motivima sa murala umetnika okupljenih oko Runaway fondacije, te posebnim foto-momentima iz svetske sportske karijere UNICEF-ovih nacionalnih ambasadora – Ane Ivanović i Aleksandra Saše Đorđevića.

Jedinstveni digitalni token predstavlja originalan, unikatan i nezamenjiv zapis digitalne imovine sačuvan na blokčejn mreži. Vlasništvo NFT tokena pripisuje se kriptoadresi na kojoj se token nalazi, a podaci poput cene, istorije transakcije i vlasništva ostaju zauvek sačuvani i dostupni na blokčejn mreži.

Cilj UNICEF-a je da uz pomoć donacija prikupljenih tokom onlajn aukcije obezbedi asistivnu tehnologiju za razvojna savetovališta i vrtiće u Srbiji kako bi deca sa smetnjama u razvoju dobila pomoć za komunikaciju sa vršnjacima i odraslima, za igru, učenje i druženje, kao i za korišćenje drugih tehnologija i aparata.

Specijalna kolekcija UNICEF-ovih jedinstvenih digitalnih tokena obuhvata radove uličnih slikara Dejana Ivanovića, Mihajla Prostrana, Nikole Gajića, Nikole Mihajlovića i Andreja Josifovskog, koji su svoje radove naslikali tokom Runaway festivala ove godine. Uz njihove radove, predstavljeni su i motivi domaće scene razvoja igara, iz studija: Demagog, Yboga, COFA Games i Kerber Games koji su donirani u saradnji sa SGA, te foto-momenti UNICEF-ovih nacionalnih ambasadora. Podršku realizaciji ovih dela pružili su i Grad Beograd, ustupanjem pokretnih dizalica, te kompanija Boje, koja je donirala farbu za rad umetnika.

Share on facebook
Share
Share on twitter
Tweet
Share on reddit
Submit