logo streberi ts

PRODAVNICA

AMD-ova ZEN 4 platforma će dolaziti samo sa podrškom za DDR5 module!?

Share on facebook
Share
Share on twitter
Tweet
Share on reddit
Submit
Da li će AMD bolje iskoristiti potencijal DDR5 memorije u odnosu na Intel?

Nova AMD-ova AM5 platforma zajedno sa 5 nanometarskim Ryzen 7000 ‘Raphael’ procesorima, će po svemu sudeći podržavati samo DDR5 memoriju, ali to još uvek nije zvanično. Međutim, do sada smo preko više izvora potvrdili da platforme X670 i B650 namenjene za AM5 podržavaju samo DDR5 memoriju, što ima će se verovatno odraziti i na same cene kompletne platforme za nove Zen 4 procesora. Pored toga, takođe je potvrđeno da je AMD prešao na chiplet-based dizajn za čipsete novih AM5 matičnih ploča.

Uzimajući u obzir ne tako lepe cene koje smo videli za DDR5 memoriju, AMD-ov izbor da nova generacija podržava samo DDR5 mogao bi se pokazati kao itekako loš potez u odnosu na Intel-ov Raptor Lake, koji nastavlja da podržava i pristupačnu DDR4, ali i novu DDR5 memoriju, što im omogućava dva nivoa cena za Intel platforme.

AMD je već najavio da će nove platforme sa AM5 soketom, koje će zameniti već 5 godina startu AM4 platformu, podržavati PCIe 5.0 i DDR5 interfejse, baš kao što vidimo kod Intelovog Alder Lakea, s tim da AMD još uvek nije potvrdio DDR4 kao podržanu opciju. Iz nekih izvora jesno se može videti da matične ploče sa X670 i B650 čipsteima nemaju podršku za DDR4, a iz toga sledi pitanje da li uopšte memorijski kontroleri Ryzen 7000 serije podržavaju DDR4. Ukoliko se ispostavi da će nova gerancija procesora podržavati i DDR4 memorijske module, AMD bi verovatno ima planove za matične ploče nižeg segmenta poput A-serije, koja bi verovatno dolazila sa podrškom za DDR4, ali za sada to deluje kao gotovo nemoguće.

Pogledajte naš video, gde smo govorili o razlikama između DDR4 i DDR5 memorije:

 

 

DDR5 je i dalje daleko skuplji od DDR4 i u većini testova još uvek ima jako malo ili gotovo da nema povećanje performansi. S druge strane, su dostupnost i cene DDR5 modula tokom poslednjih nekoliko meseci idu polako na bolji, ali mislim da ćemo morati da sačekamo još da se cene stabilizuju. Sam DDR5 predstavlja prvu generaciju mainstream memorije sa ugrađenim IC-ovima za upravljanje napajanjem (PMIC) i VRM-ovima.

Da biste istakli trenutnu razliku u cenama, ispod možete videti brzo poređenje dva jeftina kita (DDR4-3200/DDR5-4800) i dva kita više klase (DDR4-4000/DDR5-6400 ). Kao što vidite, DDR5 moduli i nižeg i vrhunskog kvaliteta su duplo skuplji od suprostavljenih DDR4 modula, što je još uvek zaista previše u odnosu na poboljšanja u peformansama.

Micron očekuje da će se snabdevanje čipovima vratiti na staro u drugoj polovini 2022. godine, tako da bismo mogli da vidimo da se situacija popravi kad AMD-ovi Zen 4 Ryzen 7000 procesori stignu na tržište, ali bi bilo najbolje da obuzadate svoja osećanja. Iskreno, svi se nadamo da će cene DDR5 modula pasti kako se snabdevanjem čipova bude poboljšala, ali nedavna zatvaranja u Kini i sve duže vreme isporuke ukazuju na to da bi moglo proći neko vreme pre nego što vidimo da se to ostvari. Iako će razlike u cenama vremenom postati manje, logično je da zbog svog će zbog svog dizajna i složenosti DDR5 će ostati skuplji u odnosu na DDR4, bez obzira na snabdevanje.

To znači da će Intel verovatno imati prednost u vidu cene platforme sa DDR4 modulima, a to će se najviše isplatiti korisnicima sa potrebom za računarima sredjeg i nižeg segmenta.

Ako je za utehu, AMD je rekao da se fokusirao na OverClock performanse DDR5 memorije na novoj ZEN 4 platformi, izjavivši: „…brzine za koje ste možda mislili da su nemoguće, mogu biti itekako moguće sa ovakvim overklok potencijalom“. Pored toga, iako ne vidimo ogroman napredak u performansama između DDR5 i DDR4  na Intel platformama, AMD-ova Zen 4 arhitektura bi mogla da izvuče značajnija poboljšanja iz brže memorije. Sve u svemu, vreme će pokazati.

 

Izvor: Tom’s Hardware

Share on facebook
Share
Share on twitter
Tweet
Share on reddit
Submit